Borka és a varázsruha – Meghalt a Dédi (3. epizód)

Borka és a varázsruha – Meghalt a Dédi (3. epizód)

„Annyi áldás szálljon, a Villő, a Vince fe-jé-re…” Az ikrek első szülinapját ünnepli a nagy család. Borka rajzot készített a piciknek. Szerencsére Dédi is el tudott jönni, ő a régi családi albumot hozta ajándékba.
Néhány nappal később azonban csörög a telefon, és mama szomorúan osztja meg a frissen kapott hírt: „ A Dédike….meghalt kicsim”. A szeretett családtag elvesztése fájdalmas, egy ilyen pillanatban szülőként nehéz mit mondani. Mi magunk is nehezen birkózunk az érzelmeinkkel, a szavakkal. A gyászmunka hosszú és bonyolult folyamat, tudjuk. Ebben az epizódban csupán arra teszünk kísérletet, hogy felvessük a témát, illetőleg, hogy olyan természetesen beszéljünk az elmúlásról, mint amilyen az évszakok változása. Bármilyen nehéz, erre bíztatunk Benneteket is.

Borka a délutáni alvás helyett sírva keres és talál „kapaszkodót” az emlékek között a fán. Az úton ezúttal egy páva kíséri. Talán már az a tudat is segít neki, hogy az emlékekből látja, hogy a fájdalmával korántsincs egyedül.

1931 – Szombathely: a kisfiú, Borka felmenője, aki édesanyját veszíti el, nem akar enni. Az apja fát ültet vele a temetőben. A fa nem csupán az elmúlás és újjászületés örök szimbóluma, de a fiú az évek során a fa alatt osztja majd meg édesanyjával élete fontos titkait.
1953 – Csorvás: az apai nagymama a nagyiját veszíti el kislány korában. Dühös. Értetlen. Az anyukája nem tesz mást, mint nagy szeretettel ölébe veszi, és csak ringatja. Azután előveszi a kredencből a régi albumot, és a fényképek segítségével mesélni kezd…

Borka a Dédi által kötött kedvenc kardigánjában nekilát, hogy megnézegesse a családi albumot. Az egész család köré gyűlik. Borka kedvesen megtanítja kimondani a dédi szót az öccsének. Dédi eközben egy felhőről rózsaszín ruhában integet…

Nézd meg az összes Borka és a varázsruha epizódot: https://bit.ly/3BV6RBy

BORKA egy kicsi lány, egy nagy családban.

A VARÁZSRUHA egy hímzett viselet, amely Borka családjában anyáról lányra száll. Ha baj van a ruha mindig segít. Elég elmormolni egy varázsigét, és máris indulhat az időutazás: Borka csodás módon bejárhatja a saját családfáját, ahol az ősei történetei megmutatják neki a megoldást.

Persze, ez csak egy jelkép. Varázsruhája a világon mindenkinek van. NEKED is! Itt az ideje, hogy továbbadd! Add rá arra, akit a legjobban szeretsz! Mesélj neki, lapozgass vele albumot. Hiszen a régi tárgyak és a régi-új családi történetek összekötnek és gazdagítanak Benneteket.
A varázslat Benned van! ADD TOVÁBB!

A rajzfilm a DERENGŐ Animációs Stúdióban készül.
Író, rendező: Gurmai Beáta
Animációs rendező: Benkovits Bálint, Nyikos László
Rajzoló: Megyeri Annamária
Hang: Mizsei Zoltán
Zene: Kiscsoport Zenekar

Borkáról és a családról a BORKA KÖNYVE című mesekönyvben is olvashattok: https://moly.hu/konyvek/gurmai-beata-

Borka Facebook: https://www.facebook.com/borkavilaga/
KEDD Facebook: http://www.facebook.com/kedd.net

Látogass el a Borka honlapra, ahol Borkát különböző tájegységek viseleteibe öltöztetheted: http://borkaworld.com/oltoztetojatek

Iratkozz fel csatornánkra, hogy mindig értesülj az új epizódokról!
https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=keddanimation

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük