„1962 óta itt lakom. 83 évesen hova menjek lakni?” | 24.hu

„1962 óta itt lakom. 83 évesen hova menjek lakni?” | 24.hu

FELIRATKOZÁS: https://bit.ly/2HWKkJo
Üst János 1962 óta lakik a Normafán egy kis faházban. Még a tanács hirdette meg, hogy ingatlanhoz juthat az, aki az odaköltözése után 25 éven belül házat épít a területen. Jánosnak ez nem sikerült, de közben jött a rendszerváltás, és azt mondja, bő negyven évig senkit nem zavart, hogy ott él. Időközben a terület a Magyar Tudományos Akadémiához és kisebb részben a XII. kerületi önkormányzathoz került. Tavasszal az MTA több házat ledózerolt, és fákat vágott ki a területen. Jánosnak és a párjának keddig adtak időt a végrehajtók, hogy elhagyják a területet. Az önkormányzat lapunknak azt írta, haladékot kérnek az akadémiától, hogy a pár lakhatása rendeződhessen.

Frissítünk! Két hónap haladékot kaptak videónk szereplői
„A Magyar Tudományos Akadémia a Csillagvizsgáló úti telkén álló építményben jogcím nélkül élő személy helyzetének megnyugtató rendezésére törekszik. Az MTA ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a területen élő személy biztonsága, a terület tudományos célú felhasználhatósága, illetve az Akadémia törvényben előírt közfeladatainak ellátása érdekében minél előbb rendezni kell a 4 éve húzódó kérdést” – írta lapunknak a cikkünk megjelenését követően közleményben az intézmény.

E szerint az MTA a 98 százalékos tulajdonában álló ingatlanon az idén egy 2016-os, birtokbaadásról rendelkező bírósági ítélet alapján területrendezést végzett. A területen korábban jogcím nélkül tartózkodó idős férfi egy életveszélyes, közművekkel nem rendelkező, lakhatásra alkalmatlan építményben él, amely semmilyen hatósági engedéllyel nem rendelkezik, és amely a szakértői vélemény alapján a biztonságát is veszélyeztetheti – írták.

Az MTA több mint két év haladékot adott a terület önkéntes elhagyására, a férfi pedig a végrehajtási eljárásban vállalta, hogy 2019. szeptember 15-ig kiköltözik. A végrehajtás következő dátuma augusztus 18., ugyanakkor az MTA új vezetői az ügy részleteit megismerve augusztus 17-én úgy döntöttek, hogy felajánlják: saját felelősségére további két hónapig tartózkodhat az ingatlanon, amíg lakhatását rendezi – közölte az Akadémia, hozzátéve: az idős férfi nem kereste meg a Magyar Tudományos Akadémiát elhelyezési igénnyel.

Weboldal: https://24.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/24ponthu/
Instagram: https://www.instagram.com/24ponthu/
App Androidra – https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.sanomamedia.hir24 />App iOS-re – https://apps.apple.com/hu/app/24-hu-friss-hirek/id379440463
App Windows-ra – https://www.microsoft.com/hu-hu/p/24hu/9wzdncrdd44f

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük